Als je als client te maken krijgt met de GGZ dan wordt je geconfronteerd met een wereld die zo zijn eigen taal heeft. Hulpverleners die allemaal hetzelfde lijken te doen, blijken bij navraag vaak tot verschillende beroepsgroepen te horen. Spv-ers, psychologen, psychiaters. Ze zitten allemaal met hun clienten in een kamertje, ze voeren allemaal gesprekken met hun clienten... maar wat is nu eigenlijk het verschil?
Psychiater:
Een psychiater is iemand die in eerste instantie is opgeleid tot ( basis) arts en zich later gespecialeerd heeft als psychiater. Omdat een psychiater een arts is mag hij/zij medicatie voorschrijven, en heeft hij/zij een belangrijke rol bij ziektebeelden die een belangrijke biologische basis (kunnen) hebben. Voorbeelden hiervan zijn schizofrenie, psychotische stoornissen, ernstige depressie of ernstige angstklachten. Bij de titel psychiater hoort en BIG registratie,* en de titel is wettelijk beschermd. Je mag je zelf dus alleen psychiater noemen als je ook de daarvoor vereiste scholing hebt gevolgd
Psycholoog:
Een psycholoog is iemand die in eerste instantie is opgeleid tot gedragswetenschapper. Een psycholoog heeft gedragwetenschappen gestudeerd en is na vier jaar universitaire basisopleiding gewoon psycholoog. Na de basisopleiding volgen veel psychologen die met clienten werken daarna nog de 2 jarige opleiding tot GZ psycholoog, waarna de psycholoog in staat wordt geacht om als generalist behandeling te kunnen geven aan mensen met mild tot matig complexe psychische problemen.
Daarnaast zijn er mensen die na hun GZ opleiding óf een traject volgen tot het basisberoep psychotherapeut ( extra scholing mbt het geven van ook meer complexe behandelingen) , óf zichzelf scholen om een specialistentitel te verwerven: klinisch psycholoog/psychotherapeut. ( extra scholing van behandelen van (hoog)complexe problematiek, en daarnaast geschoold tot het doen van wetenschappelijk onderzoek en managementstaken)
De titel psycholoog is niet wettelijk beschermd. Bij de titels GZ-psycholoog, psychotherapeut en Klinisch psycholoog hoort ook weer een BIG registratie en deze titels zijn wél wettelijk beschermd. Je mag je dus alleen maar zo noemen als je de inderdaad de opleiding gevolgd én met succes afgerond hebt.
SPV-ers
Dit zijn sociaal psychiatrisch verpleegkundigen. Mensen die, zoals de naam al zegt, in eerste instantie geschoold zijn als verpleegkundige, en zich daarbij gespecialiseerd hebben in het bieden van (gespreks)ondersteuning aan mensen met psychische of psychiatrische klachten. Ook SPV-ers hebben als verpleegkundigen hun eigen BIG registratie
Therapeut / psychologisch hulpverlener
Onder de termen therapeut of psychologisch hulpverlener biedt een veelheid van mensen therapie aan, waarbij het niet altijd even duidelijk is wat de achtergrond is van deze zorgaanbieders. De termen therapeut of psychologisch hulpverlener zijn níet wettelijk beschermd, wat betekend dat iedereen zich zo mag noemen.
Wees voorzichtig als je als zorgvrager bijvoorbeeld in het particuliere circuit in behandeling gaat bij iemand die géén BIG gerigstratie heeft. Vraag daar goed iemands opleidingsachtergrond uit, is iemand wel echt psycholoog ( na te vragen bij oa het NIP) maar heeft hij/zij alleen de GZ opleiding nog niet gedaan, of heeft iemand eigenlijk helemaal geen erkende opleiding gevolgd? Wees in het laatste geval voorzichtig. De benodigde deskundigheid om een goede behandeling te geven kon er dan wel eens niet zijn.
Wees je er daarbij vooral van bewust dat BIG geregistreerde hulpverleners ( en universitair geschoolde psychologen) ten opzichte van hun clienten gebonden zijn aan het wettelijk beroepsgeheim ( ze mogen zonder uw toestemming geen informatie over u aan anderen geven). Voor zelfverklaarde therapeuten geld dit beroepsgeheim níet!
* BIG staat voor Beroepen Individuele Gezondheidszorg. Er is een BIG register waarin iedereen die met de juiste papieren in de ( geestelijke) gezondheidszorg werkt geregistreerd staat.
Zie http://www.bigregister.nl/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten